Siirry pääsisältöön

Kehittämistehtävä

Kehittämistehtävän löytäminen ei ollut niin helppoa kuin aluksi ajattelin. Alkuun tuntui, että klinikalla on mahdollisuudet vaikka mihin ja kaikki suhtautuivat ideaan positiivisesti. Kehittämisideoiden syntyessä alkoi kuitenkin tuntua siltä, että uudistuksia ei kaivata, eikä niihin edes haluta käyttää ylimääräistä energiaa. Helpompi mennä samalla vanhalla kaavalla mihin on totuttu.

Sain idean työntekijöiden välisestä kilpailusta, että olisi mukava järjestää vastaavanlainen kilpailu asiakkaiden kesken, joka motivoisi heitä treenaamaan tehokkaammin salilla. Koska kuntosalilla treenaa paljon sairaalan potilaita, kilpailun olisi oltava jokaiselle sopiva ja turvallinen tapa treenata. Kilpailun tulisi olla myös mahdollisimman yksinkertainen ja helposti toteutettava sekä lähestyttävä, jotta jokainen, joka siihen haluaa osallistua, saisi mahdollisuuden. Erityisesti lähdin miettimään kilpailua asiakkaiden sairauksien pohjalta ja ettei se olisi liian kilpailuhenkinen.

Kilpailun ideana on kerätä kilometrejä kuukauden ajalta. Kilometrejä kerätään joka kerta asiakkaan ollessa kuntosalilla. Kilometrejä voi kerätä juoksumatolla, kuntopyörällä, soutulaitteella tai crosstrainerillä. Ajalla ei ole väliä, ainoastaan kilometrit merkataan ylös. Jokaisen tehtävänä on itse pitää huolta omista kilometreistä ja merkata ne ylös. Kilometreille on tehty yksi iso taulukko, jonne jokainen osallistuja saa kirjoittaa oman nimensä ja merkata kilometrit oikean päivämäärän kohdalle. Kuukauden loputtua, tehdyt kilometrit lasketaan yhteen ja tarkastetaan kenellä on eniten kertynyt kilometrejä. Taulukko tulisi olla kaikkien näkyvillä koko kuukauden ajan, jotta kaikki pystyvät seuraamaan kertyneitä kilometrejä.

Keskustelimme ideasta yhdessä yhden ohjaajani kanssa, joka työskentelee myös kuntosalilla. Hänen mielestä idea oli hyvä ja toteutuskelpoinen, mutta idea piti kuitenkin esittää ylemmälle taholla, joka antaa lopullisen päätöksen.  Ideasta ei oltu ylemmällä taholla innostuneita. Loppupeleissä en edes ymmärtänyt, mikä oli todellinen syy, mutta he sanoivat etteivät halua asiakkaiden välistä kilpailua kuntosalille.

Lopulta kehittämistehtäväkseni muodostui ylipainoisten liikuntaryhmien tuntien kehittäminen. Liikuntaryhmien sisältö koostuu ravitsemusluennoista sekä liikuntatunneista. Liikuntatunnit ovat suunniteltu kaikki etukäteen ja niille on luotu tietynlainen kaava, joka toteutuu joka kerta. Tunnit alkavat aina lämmittelylle, jonka jälkeen seuraa koordinaatioharjoiteita. Koordinaatio-osuuden jälkeen on lihaskuntoa, johon tunti tavallisesti lopetetaan.

Itse kiinnitin eniten huomiota lihaskuntoharjoitteisiin ja niiden kehittämiseen. Alkulämmittely on hyvin usein leikkimielinen ja hauska, joka antoi paljon ideoita itselleni. Koordinaatiotehtävissä käytimme apuna palloja ja pehmeitä "tyynyjä", joiden päällä seistään. Mielestäni koordinaatiotehtävät olivat myös erittäin hyviä ja kehittäviä. Lihaskuntoharjoitteet puolestaan olivat välillä liian haastavia tai hölmöjä eikä niille ollut vaihtoehtoisia liikkeitä. Hölmöille liikkeillä tarkoitan yhdistelmä liikkeitä, joita usein käytetään body-pump tunneilla, jotta tunti säilyisi mielenkiintoisena ja haastavana. En kuitenkaan lähtisi tekemään tämänkaltaisia liikkeitä ihmisten kanssa, jotka eivät ole ikinä tehneet lihaskuntoa elämänsä aikana. Heidän kanssa keskittyisin erityisesti opettelemaan peruslihaskuntoliikkeitä, joita on myös helppo toteuttaa kotona ilman avustusta.

Lihaskuntoliikkeistä on tehty liikepankkikuvasto, josta joka tunti tarkastetaan liikkeet ja toteutetaan liikkeet kuvaston mukaan. Kuvasto jaetaan myös ryhmien jäsenille, jotta kotona liikkeiden tekeminen olisi helpompaa. Minun tehtävänä oli luoda uusi liikepankkikuvasto, joka on suunniteltu nimenomaan ylipainoisille ja kokemattomille liikkujille. Uuden kuvaston tarkoituksena on, että jokainen ryhmän jäsen olisi kykenevä suorittamaan liikkeen oikea optisella tavalla ja ymmärtämään mitä varten liike tehdään ja mihin lihaksiin se kohdistuu.

Suunnittelin liikkeet mahdollisimman helpoiksi, jotta jokainen pystyy tekemään ne myös kotona ollessaan. Halusin, että liikkeet keskittyvät pääasiassa päälihasryhmiin ja lihaksiin, joita ihminen tarvitsee eniten arjessa. Jaoin liikkeet kolmeen eri luokkaan (lattialla tehtävät liikkeet, tuolia hyödyntävät liikkeet ja seisten tehtävät liikkeet), joka helpottaisi jatkossa tuntien organisointia. Ideana oli, että tila hyödynnettäisiin mahdollisimman hyvin, koska tila on erittäin pieni.

Kävimme uudet liikkeet läpi yhdessä muiden ohjaajien kanssa ja keskustelimme niiden merkityksestä ja tarkoituksesta, miksi juuri ne ovat hyviä tämän kaltaisille ryhmille. Ohjaajat olivat hyvin samaa mieltä uusista liikkeistä ja hyväksyivät korjausehdotukseni. Tämän jälkeen otimme kuvat liikkeistä, joista myöhemmin kokosimme uuden liikepankkikuvaston. Emme ole vielä printanneet uutta kuvastoa ulos, koska jotkin kuvat vaativat vielä sanallista ohjeistusta ja tarkennusta.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

First week in Singapore

Täällä sitä vihdoin ollaan toisella puolella maapalloa Singaporen kuumuudessa. Alkoi välillä tuntua jopa toivottomalta tämä vaihtoon lähteminen kaikkien kouluhommien ja töiden keskellä. Stressi meinasi viedä vallan kokonaan, mutta nyt onneksi saa jo hieman huokaista helpotuksesta. Tosin Singaporessa alkaa aivan uudenlaiset haasteet!  Lentomme lähti Suomesta Helsinki-Vantaan lentokentältä tiistaina 13.10 klo 23.55. Meitä lähti siis kaksi liikunta-alan opiskelijaa Kajaanin ammattikorkeakoulusta vaihtoon Singaporeen. Pääsimme istumaan lentokoneessa Essin kanssa vierekkäin, joten matka sujuin paljon joutevammin,kun oli joku kenen kanssa pystyi juttelemaan lennon ajan. Lento kestää Singaporeen noin 12 tuntia jos lentaa suoralla lennolla, muuten se ottaa aikaa vielä enemmän.. Meillä onneksi oli suorat lennot! Lento meni kaikenkaikkiin yllättävän nopeasti ja olimme perillä jopa hieman etuajassa alkuperäisestä aikataulusta. Paikallista aikaa kello oli 16.15, kun laskeuduimme eli 5 tuntia

Something what to do in Singapore

Ja taas on aikaa kulunut eteenpäin viime postauksesta... Ei meinaa täysin edes ajassa pysyä kunnolla mukana. Tekemistä riittää aivan mahdottomastij ja koko ajan tulee uusia suunnitelmia. Tylsää ei ole ollut hetkeäkään ja ei ole tarvinnut montaa minuuttia miettiä mihin sitä aikansa käyttää.. Tekemistä kyllä keksii..  Koulu tehtäviä on myös alkanut tulemaan jonkin verran, tuntuu ettei vielä ole päässyt oikein täysillä koulurytmiin mukaan, koska on niin paljon ollut kaikkea muutakin meneillään. Edellis viikonlopun sainkin viettää yksin omassa huoneessani, kun Essi lähti yhden kämppäkaverimme kanssa reissuun Kuola Lumpuriin. Itse lähdin perjantai-illalla katsastamaan Singaporen yöelämää ensimmästä kertaa täällä ollessani. No kokemus ei ollut mitenkään erityisen hulppea tai ihmeellisempi mitä Suomessa. Ihmisiä oli todella paljon ja tanssiminen oli lähestulkoon mahdotonta siinä tungoksessa. :D Seuraavan päivän vietinkin täysin omassa seurassani yksin kierrellen paikkoja täällä. Se oli it

What is going on here?!?

Aika on mennyt täällä kuin lentäen!!  Viikot kuluvat koulussa ja viikonloput tutustuessa Singaporeen. Alkaa jo hieman kauhistuttamaan, että meneekö aika jopa liian nopeasti.. Tekemisen puutetta ei ole tähän asti ollut ja tuskin tulee olemaankaan. Sitä paitsi nautin niistä hetkistä, kun saa vain olla tekemättä mitään erityistä. Täällä oman rauhan löytäminen ei kuitenkaan ole aina niin helppoa, koska asunnolla asuu viisi muutakin tyttöä ja makuhuone on jaettu toisen kanssa. Tähän asti kuitenkin yhteiselomme on sujunut hyvin mutkattomasti ja omaakin aikaa on ollut.. Olen aivan innoissani harrastusmahdollisuuksista, joita täällä on mahdollista harrastaa. Olen käynyt kuntosalilla viidesti viikossa ja uima-altaalla uimassa muutamia kertoja. Lisäksi olen päässyt laulamaan pitkästä aikaa ja tällä kertaa en karaokea!! Yksi vaihtareista oli innostunut koulun kitara klubista ja kyseli kiinnostaisiko jotakuta tulla laulamaan, kun hän soittaa kitaraa. Tuli aivan vanhat bändiajat mieleen j