Siirry pääsisältöön

Työharjoittelu

Aika siirtyä opinnoissa eteenpäin ja ottaa askel kohti lopullista valmistumista. Viime kevät meni opinnäytetyön parissa ahertaen ja nyt on enää edessä viimeinen työharjoittelu.

Liikunnanohjaajan tutkintoon kuuluu kaksi työharjoittelua, joista jälkimmäisen on tarkoitus olla syventävä ja kestoltaan pidempi, mitä ensimmäinen harjoittelu. Kokonaisuudessaan jälkimmäinen eli viimeinen työharjoittelu, jota olen tällä hetkellä tekemässä, kestää noin 3 kuukautta. Jotten pääsisi liian helpolla, aloin hakea työharjoittelupaikkoja ulkomailta, jonka tuloksena sain harjoittelupaikan Saksasta Tübingen kaupungista. Teen harjoitteluni sairaalassa urheilu-klinikalla. Harjoittelupaikkani ei ehkä ole tavallisin vaihtoehto liikunnanohjaaja opiskelijalle, mutta mielestäni se on todella mielenkiintoinen ja avaa aivan uusia näkökulmia ja vaihtoehtoja liikunnanohjaajan työhön. Urheilu-klinikka on kooltaan todella suuri ja se on kokonaan omassa rakennuksessa. Eri osastot klinikalla on jaettu omiin kerroksiin, joka luo loogisuutta ja helpottaa osastojen löytämistä.



1. VIIKKO
Harjoitteluni ei alkanut aivan toivotulla tavalla. Henkilö, jonka normaalisti piti ottaa minut vastaan ja olla vastuussa minusta, oli kipeänä ensimmäiset päivät. Tämä sekoitti hieman ensimmäisten päivien aikataulua ja ohjelmaa.  Kaksi ensimmäistä päivää vietin lääketieteellisellä puolella, jossa potilaille tehtiin lääkärin ohjaamana ja tarkastuttamana ergometri testauksia. Testien pohjalta potilaille luotiin henkilökohtainen treeni-ohjelma, joka sisälsi muun muassa tiedot verenpaineesta, vammoista, sairauksista sekä syke-alueesta, jolla potilaan kuuluu treenata. Testein pohjalta todettiin myös, onko potilaan turvallista treenata yksin vai onko parempi treenata sairaalan omalla kuntosalilla, jossa on koulutettua henkilökuntaa auttamassa potilaita.

Loppuviikosta aloitin työt sairaalan ylimmässä kerroksessa, jossa sijaitsee sairaalan kuntosali. Kuntosalille ohjataan potilaita useilta eri osastoilta ympäri sairaalaa myös sairaalan omat työntekijät ja heidän perheenjäsenet ovat vapaita käyttämään kuntosalia. Ennen treenin aloittamista potilaat käyvät ensin lääkärin tarkastuksessa, jossa lääkäri antaa määräykset turvallisesta treenistä. Tämän jälkeen kuntosalilla potilaalle toteutetaan haastattelu ja opastus kuntosalilaitteiden käyttöön sekä luodaan jäsenyys kuntosalille. Jäsenyys ei ole ilmainen. Hinnat vaihtelevat asiakkaasta riippuen sekä jäsenyyden pituudesta. Oma työnkuvani kuntosalilla on opastaa asiakkaita kuntosalilaitteiden käytössä, neuvoa oikeaoppisiin liikeratoihin ja luoda asiakkaille jäsenyyksiä.



2. VIIKKO
Toinen työviikkoni alkoi huomattavasti paremmin, koska nyt minulla on selkeä ohjelma tulevalle viikolle. Loimme ohjelman yhdessä ohjaajani kanssa ja mietimme mahdollisia vaihtoehtoja ja minua kiinnostavia asioita, joita olisi mahdollista päästä seuraamaan sairaalalla.
Koska asiakkaat ovat pääasiassa saksalaisia ja oman kielitaidon puutteen vuoksi, työni on näin alkuun lähinnä eri työnkuviin ja erilaisiin ryhmiin tutustumista.

Alkuviikosta pääsin kokeilemaan jalkapohja-analyysiä sekä seuraamaan kuinka analyysejä suoritetaan asiakkaille. Oma tulokseni oli jo ennalta-arvattavissa ja työtähän näissä jaloissa olisi, jotta askel saataisiin korjattua oikeaksi. Oli myös erittäin mielenkiintoista seurata muiden ihmisten askelia ja panna merkille virheasentoja, heikkouksia sekä vahvuuksia. Jalkapohja-analyysin pohjalta asiakkaille annettiin neuvoja heille sopivista kengistä ja jalan lihaksia vahvistavista liikkeistä.



Viikon aikana pääsin seuraamaan kuntosalilla sydän potilaiden ja syöpä potilaiden ryhmiä. Sydän potilailla oli muun muassa erittäin tarkkaa mitata verenpaine ennen ja jälkeen treenin sekä seurata, että syke on oikealla syke-alueella treenin aikana. Sydän potilaat treenaavat lähinnä aerobista liikuntaa kuntosalilla, kun taas syöpä potilaat treenaavat enemmän lihaskuntoa kuntosalilaitteissa. Syöpäpotilailla on jokaisella tarkka treeniohjelma, jota he täyttävät joka kerta salille tultuaan. Ohjelmaan he merkkaavat toistot, sarjat ja painot. Näiden lisäksi he merkkaavat ohjelmaansa, Borgin asteikkoa hyödyntäen, miltä kukin lihaskuntosarja tuntui (Oliko sarja kevyt, sopiva, raskas jne.). Tämän mukaan potilaan treeniohjelmaa muokataan seuraavaa treeni kertaa varten.




Näiden ryhmien lisäksi pääsin seuraamaan viikon aikana muutamaa liikuntaryhmää, jotka olivat tarkoitettu vaikeasti ylipainoisille. Näihin ryhmiin osallistui lähinnä asiakkaita, jotka odottivat lupaa mahalaukun pienennys leikkaukseen tai asiakkaita, jotka osallistumalla tähän ryhmään saavat rahat takaisin vakuutukselta. Toisin sanoen ryhmään mahtui kaikenlaista ihmistä. Toisilla motivaatio oli erittäin korkealla, jotkut tulivat lähinnä viettämään aikaa ja rupattelemaan toisten kanssa, kun taas jotkut eivät viitsineet edes jalkojaan liikuttaa ja näyttivät vihaista naamaa koko tunnin ajan.

Sairaala tarjoaa liikuntaa myös sairaalan omalle henkilökunnalle. Ryhmiä on useita ja henkilökunta saa itse valita mille kurssille haluaa osallistua. Itse pääsin seuraamaan BodyFit kurssia. Kurssilla keskitytään kevyeen lihaskuntotreeniin sekä tasapainon kehittämiseen. Kursseille osallistuu kaiken ikäisiä ja kokoisia, joten kurssin tulee olla sovellettavissa kaiken ikäisille ja kokoisille liikkujille.

Näin muutaman viikon kokeneena, olen ainakin ehtinyt näkemään useita eri alueita urheilu-klinikasta. Kielitaitoni on tietenkin yksi este/hidaste työtehtävissäni ja vastuualueissani, mutta toisaalta se on myös haaste ja hyvä tilaisuus oppia kieltä ja kulttuuria. Monet asiakkaan ovat jo oppineet tuntemaan minut ja ovat vain iloisia päästessään puhumaan englantia kanssani. Myös työkaverini ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja puhuvat mielellään englantia. Tällä hetkellä voisi jopa sanoa, että parasta tähän mennessä on ollut mukavat ihmiset ja rento ilmapiiri.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

First week in Singapore

Täällä sitä vihdoin ollaan toisella puolella maapalloa Singaporen kuumuudessa. Alkoi välillä tuntua jopa toivottomalta tämä vaihtoon lähteminen kaikkien kouluhommien ja töiden keskellä. Stressi meinasi viedä vallan kokonaan, mutta nyt onneksi saa jo hieman huokaista helpotuksesta. Tosin Singaporessa alkaa aivan uudenlaiset haasteet!  Lentomme lähti Suomesta Helsinki-Vantaan lentokentältä tiistaina 13.10 klo 23.55. Meitä lähti siis kaksi liikunta-alan opiskelijaa Kajaanin ammattikorkeakoulusta vaihtoon Singaporeen. Pääsimme istumaan lentokoneessa Essin kanssa vierekkäin, joten matka sujuin paljon joutevammin,kun oli joku kenen kanssa pystyi juttelemaan lennon ajan. Lento kestää Singaporeen noin 12 tuntia jos lentaa suoralla lennolla, muuten se ottaa aikaa vielä enemmän.. Meillä onneksi oli suorat lennot! Lento meni kaikenkaikkiin yllättävän nopeasti ja olimme perillä jopa hieman etuajassa alkuperäisestä aikataulusta. Paikallista aikaa kello oli 16.15, kun laskeuduimme eli 5 tuntia

What is going on here?!?

Aika on mennyt täällä kuin lentäen!!  Viikot kuluvat koulussa ja viikonloput tutustuessa Singaporeen. Alkaa jo hieman kauhistuttamaan, että meneekö aika jopa liian nopeasti.. Tekemisen puutetta ei ole tähän asti ollut ja tuskin tulee olemaankaan. Sitä paitsi nautin niistä hetkistä, kun saa vain olla tekemättä mitään erityistä. Täällä oman rauhan löytäminen ei kuitenkaan ole aina niin helppoa, koska asunnolla asuu viisi muutakin tyttöä ja makuhuone on jaettu toisen kanssa. Tähän asti kuitenkin yhteiselomme on sujunut hyvin mutkattomasti ja omaakin aikaa on ollut.. Olen aivan innoissani harrastusmahdollisuuksista, joita täällä on mahdollista harrastaa. Olen käynyt kuntosalilla viidesti viikossa ja uima-altaalla uimassa muutamia kertoja. Lisäksi olen päässyt laulamaan pitkästä aikaa ja tällä kertaa en karaokea!! Yksi vaihtareista oli innostunut koulun kitara klubista ja kyseli kiinnostaisiko jotakuta tulla laulamaan, kun hän soittaa kitaraa. Tuli aivan vanhat bändiajat mieleen j

Something what to do in Singapore

Ja taas on aikaa kulunut eteenpäin viime postauksesta... Ei meinaa täysin edes ajassa pysyä kunnolla mukana. Tekemistä riittää aivan mahdottomastij ja koko ajan tulee uusia suunnitelmia. Tylsää ei ole ollut hetkeäkään ja ei ole tarvinnut montaa minuuttia miettiä mihin sitä aikansa käyttää.. Tekemistä kyllä keksii..  Koulu tehtäviä on myös alkanut tulemaan jonkin verran, tuntuu ettei vielä ole päässyt oikein täysillä koulurytmiin mukaan, koska on niin paljon ollut kaikkea muutakin meneillään. Edellis viikonlopun sainkin viettää yksin omassa huoneessani, kun Essi lähti yhden kämppäkaverimme kanssa reissuun Kuola Lumpuriin. Itse lähdin perjantai-illalla katsastamaan Singaporen yöelämää ensimmästä kertaa täällä ollessani. No kokemus ei ollut mitenkään erityisen hulppea tai ihmeellisempi mitä Suomessa. Ihmisiä oli todella paljon ja tanssiminen oli lähestulkoon mahdotonta siinä tungoksessa. :D Seuraavan päivän vietinkin täysin omassa seurassani yksin kierrellen paikkoja täällä. Se oli it